Els camps de boies

Des de fa més d’un mes que estem començant a muntar les Boies de diverses platges i cales de la Costa Brava.
Hem estat de sort, tot i les pluges, el temps ens ha acompanyat i permès treballar, amb mala visibilitat però també amb molta tranquil·litat.
Ja fa més de 20 anys que em dedico a muntar camps de boies i d’abalisaments per les campanyes d’estiu i cada cop estic més convençut que és la millor alternativa a la conservació del fons.

La importància del fondeig per la posidònia

Quan baixo a sota aigua, tant per treballar com per esbarjo puc diferenciar amb total claredat les zones on han estat malmenades any rere any per les àncores que no estan recuperades correctament.
Hem de recordar que la Posidònia creix extremadament a poc a poc (1 a 6 cm per any).

Per això, quan una embarcació tira l’ancora i arrenca feixos de Posidònia, produeix un dany que triga mesos a anys a cicatritzar.

En les cales molt freqüentades, la prada no aconsegueix recuperar-se d’un any per a un altre, i entra en declivi.

Com evitar-ho?

Hi ha cales com la de Senià que a l’estiu tenen muntat un camp de boies ecològic, és la millor alternativa per evitar danyar el fons, però com que hi ha moltes platges i cales que encara no disposen d’aquest sistema d’ancoratge, quan fondegis tinguis en compte;

  • Evita tirar l’àncora, damunt de les prades marines o de les roques: busca un bon clar de sorra.
  • Fondeja amb el motor en punt mort, deixant que el corrent faci el treball de clavar l’àncora.
  • Deixa sempre suficient cadena perquè l’ancora treballi ben i que l’embarcació no garregi (no s’arrossegui l’àncora pel fons)
  • A l’hora de recollir l’ancora, segueix algun d’aquests consells:
    • Amarra un cap amb una boia petita a la creu de l’àncora, i cobra d’aquí en comptes de la cadena.
    • O bé avança l’embarcació en la direcció de la cadena fins a situar-te a plom amb l’àncora o una miqueta per davant, d’aquesta manera es recuperarà amb molta facilitat i l’efecte erosiu sobre el fons serà mínim.

Toni Campos